تاپ هدر روز پدر اشرافی
جستجو در اشرافی
خانه سایدبار
سبد خرید
تماس با اشرافی
تاپ هدر روز پدر اشرافی

مینوت ریپیتر چیست و چطور کار می‌کند؟

ادمین اشرافی
اشرافی
1403-09-11 ۰۹:۴۰
مینوت ریپیتر چیست و چطور کار می‌کند؟

مینوت ریپیتر قطعاً یکی از پیچیده‌ترین مکانیزم‌های ساعت‌سازی به حساب میاد. فقط ماهرترین و باتجربه‌ترین ساعت‌سازها می‌تونن از پس این مکانیزم پیچیده بربیان. ساعت‌سازها برای سرهم کردن صدها قطعه‌ای که برای یک مینوت ریپیتر لازمه، به چندین هفته زمان نیاز دارن.

مینوت ریپیتر چیه؟

مینوت ریپیتر (minute repeater) یه پیچیدگی مکانیکی تو ساعت‌سازیه که زمان رو به صورت صوتی اعلام می‌کنه. ساعت‌هایی که این قابلیت رو دارن، یه مکانیزم زنگ مستقل دارن که با کمک دو چکش کوچیک، صداهای متفاوتی برای ساعت‌ها، ربع ساعت‌ها و دقیقه‌ها تولید می‌کنه. کارخونه‌های ساعت‌سازی مثل پتک فیلیپ معمولاً از یه تُن پایین‌تر برای ساعت‌ها، یه توالی دو تُنی برای ربع ساعت‌ها و یه تُن بالاتر برای دقیقه‌ها استفاده می‌کنن. مثلاً ساعت 6:55، یه مینوت ریپیتر شش تا تُن پایین، سه تا توالی دو تُنی و ده تا تُن بالا می‌زنه.

برخلاف مکانیزم‌های زنگ‌دار تو برج‌های کلیسا یا ساعت‌های ایستاده، مینوت ریپیترها زمان رو تا دقیقه دقیق می‌زنن – ولی فقط وقتی که ازشون خواسته بشه. ریپیترهای ساده‌تری که “فقط” در فواصل ربع ساعت، نیم ربع ساعت یا پنج دقیقه‌ای زنگ می‌زنن، قبل از توسعه مینوت ریپیترهای مدرن وجود داشتن.

اولین مینوت ریپیترها در اواسط قرن هجدهم در کارگاه‌های آبراهام لویی برگه، مخترع توربیون، ظاهر شدن. برگه که یه استاد ساعت‌ساز بود، اولین کسی بود که از دو زنگ گرد که دور مکانیزم پیچیده شده بودن برای سیستم زنگ استفاده کرد. قبل از این، ساعت‌های ریپیتر از زنگوله استفاده می‌کردن. تا اواخر قرن نوزدهم، طراحی مینوت ریپیترها کامل شده بود و از اون موقع تا حالا تغییر چندانی تو ساختشون ایجاد نشده.

مینوت ریپیتر چطور کار می‌کنه؟

مکانیزم زنگ یه ریپیتر یه سیستم چرخ دنده مستقل داره. این سیستم شامل یه فنر اصلی، چندین چرخ دنده و یه اسکیپمنت (که حرکت رو کنترل می‌کنه) میشه. بیشتر مینوت ریپیترها با یه دکمه فشاری یا اهرم کشویی فعال میشن که به نوبه خودش فنر اصلی مینوت ریپیتر رو کوک می‌کنه.

ریپیترها یه مکانیزم به اسم “تو او رین” یا “همه یا هیچ” دارن که طراحی شده تا از زنگ زدن اشتباه ساعت جلوگیری کنه. این مکانیزم اساساً اطمینان میده که زنگ شروع نمیشه مگر اینکه دکمه فشاری یا اهرم کشویی کاملاً فشرده یا کشیده شده باشه. وقتی قطعه‌ای به اسم رَک (یه قطعه نیم دایره‌ای با دندونه) تعداد ساعت‌ها رو تعیین می‌کنه، چکش‌های کوچیک به زنگ ضربه می‌زنن و صدا تولید می‌کنن.

ساعت‌های مینوت ریپیتر جزو پیچیده‌ترین ساعت‌های موجود در بازار هستن. اونا واقعاً کالاهای لوکس و شاهکارهای ساعت‌سازی به حساب میان. مکانیزم زنگ‌شون اغلب از بیش از 200 قطعه جداگانه تشکیل شده که همه باید با دست سرهم و تنظیم بشن. امروزه، به لطف تکنولوژی‌های مدرن تولید، ساعت‌سازهای ماهر حدود شش هفته زمان نیاز دارن تا یه مینوت ریپیتر رو کامل کنن. اما در گذشته، ساخت و تنظیم همچین مکانیزم‌های پیچیده‌ای تا شش ماه طول می‌کشید. فقط قرار دادن همه قطعات سر جاشون کافی نیست، تُن صدا هم باید کاملاً درست باشه. اگه نباشه، ساعت‌ساز باید زنگ رو دربیاره و با برداشتن مقدار خیلی کمی از متریال، دوباره تنظیمش کنه. فقط همین فرآیند می‌تونه چند روز یا حتی چند هفته طول بکشه.

پتک فیلیپ رفرنس 5078

اگه دنبال یه مینوت ریپیتر می‌گردی، حتماً با تولیدکننده سنتی ژنوی، پتک فیلیپ برخورد می‌کنی. این کارخونه که در سال 1839 تأسیس شده، در سراسر دنیا به خاطر ساعت‌های پیچیده و لوکسش شناخته شده. ساعت‌سازهای پتک فیلیپ در ساخت پیچیده‌ترین مکانیزم‌های ساعت، از جمله تقویم‌های دائمی و ساعت‌های نجومی تبحر دارن.

پتک فیلیپ رفرنس 5078 یه نمونه کلاسیک از ساعت مینوت ریپیتره. قاب 38 میلیمتری این ساعت در نسخه‌های پلاتینی، طلای سفید یا رزگلد موجوده. اهرم کشویی که مینوت ریپیتر رو فعال می‌کنه، در سمت چپ قاب قرار داره. علاقه‌مندان می‌تونن موتور داخلی این ساعت رو که با دقت تمام پرداخت شده، از طریق شیشه پشت ساعت تماشا کنن.

پتک فیلیپ این مدل رو با یه صفحه مینایی مجهز کرده که دور تا دورش یه خط راه‌آهنی برای دقیقه‌شمار داره. ثانیه‌شمار کوچیک در موقعیت ساعت 6 هم خط مشابهی داره. در نسخه طلای سفید، اعداد برگه از جنس طلای سفید به عنوان نشانگر ساعت استفاده شده. عقربه‌های برگه هم از طلا ساخته شدن که ظاهر سنتی رفرنس 5078G رو تأکید می‌کنه. نسخه‌های پلاتینی و رزگلد دارای عقربه‌های برگی شکل و اعداد رومی هستن. قیمت این ساعت‌های خیره‌کننده پتک فیلیپ حدود 330,000 دلاره.

لنگه و زونه زایتورک مینوت ریپیتر

کارخونه آلمانی ای. لنگه و زونه هم چندین مدل مینوت ریپیتر داره. یکی از این نمونه‌ها رو می‌تونید در کالکشن زایتورک پیدا کنید. این مدل اولین ساعت مکانیکی با مینوت ریپیتر دسیمال و نمایشگر “دیجیتال” پرشیه. برخلاف سایر مینوت ریپیترها، زایتورک مینوت ریپیتر به جای ربع ساعت، فواصل ده دقیقه‌ای رو می‌زنه. می‌تونید مکانیزم صوتی رو با فشار دادن دکمه‌ای که در موقعیت ساعت 10 قرار داره فعال کنید. یه ویژگی منحصر به فرد این ساعت اینه که می‌تونید چکش‌هایی که به زنگ ضربه می‌زنن رو از پشت شیشه ساعت تماشا کنید.

زمان در پنجره‌هایی در موقعیت ساعت 9 و 3 نمایش داده میشه، شبیه یه ساعت کوارتز دیجیتال. ثانیه‌شمار کوچک و نشانگر ذخیره انرژی هر دو دارای عقربه‌های نیزه‌ای شکل هستن. این شاهکار هم قیمتی بالای 330,000 دلار داره که تا حد زیادی به خاطر قاب پلاتینیشه.

آی دبلیو سی پرتغیزر مینوت ریپیتر

در مقایسه با ساعت‌های پتک فیلیپ و ای. لنگه و زونه، آی دبلیو سی پرتغیزر مینوت ریپیتر قیمت خیلی مناسب‌تری داره. البته، با توجه به اینکه رفرنس IW544907 رزگلد 44 میلیمتری هنوز حدود 68,000 دلار قیمت داره، نمیشه اون رو یه ساعت اقتصادی دونست. با این حال، طراحیش از این اختلاف قیمت آسیب ندیده؛ با یه خط راه‌آهنی دور صفحه، اعداد عربی مخصوص پرتغیزر، ثانیه‌شمار کوچک در موقعیت ساعت 6 و عقربه‌های برگی باریک، این ساعت آی دبلیو سی به اندازه پتک فیلیپ شیک و کلاسه.

این ساعت با موتور داخلی کالیبر 98950 کار می‌کنه که می‌تونید از پشت شیشه کریستال سافایر تماشاش کنید. نکته جالب توجه، ایندکس کشیده‌ایه که به ساعت‌سازها اجازه میده ساعت رو سریع و راحت تنظیم کنن. علاوه بر این، آی دبلیو سی هر کدوم از موتورهاش رو با خطوط ژنو و پرداخت پرلاژ به زیبایی تزئین می‌کنه. کالیبر 98950 از بیش از 400 قطعه جداگانه تشکیل شده که 250 تای اونا متعلق به مکانیزم ریپیتر هستن.

دیدگاه شما

دیدگاهتان را بنویسید  

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *